Proste przepisy na sałatki i jajka faszerowane na Wielkanoc

0
1679
Proste przepisy na sałatki i jajka faszerowane na Wielkanoc

Przeważnie na święta wielkanocne przygotowujemy wiele różnorodnych dań – smakowite przystawki, sycące dania obiadowe czy też sałatki warzywne lub z dodatkiem mięsa. Jednak czasami brakuje czasu na wszystko i w tym przypadku idealnie sprawdzą się proste przepisy, które wykonamy dosłownie w kilkanaście minut! Oto nasze propozycje na pyszne potrawy świąteczne.

Sałatka z selerem naciowym

Jest to sałatka, którą z powodzeniem przygotują osoby nawet niewprawione w kuchennych bojach. Wystarczy tylko pokroić i połączyć kilka składników – jajka ugotowane na twardo, seler naciowy, paprykę czerwoną, kukurydzę konserwową i cebulę ze szczypiorkiem. Całość wrzucamy do miski i dodajemy wyrazisty w smaku Sos tatarski WINIARY. Tę przystawkę możemy przygotować przed przybyciem gości – najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

Co jeszcze powinny zawierać sałatki na święta? Wielkanoc to czas, w którym na polskich stołach goszczą przede wszystkim jajka i mięso, dlatego nie mogło zabraknąć sałatki z białą kiełbasą i jajkami. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. W tym przepisie wykorzystamy również świeży mix sałat – roszponkę, rukolę i sałatę lodową. Wystarczy podgrzać kiełbasę, pokroić w plasterki, ugotować jajka na twardo i dodać czerwoną paprykę. Wszystkie składniki mieszamy i układamy na sałatach. Wyrazistości nada pyszny sos, przygotowany z ostrego chrzanu, delikatnego jogurtu naturalnego i aksamitnego Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Jajka z rzeżuchą i szynką

W tym przepisie aromatycznym akcentem jest rzeżucha, która chyba wszystkim kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Warto samodzielnie ją posadzić około 2 tygodni przed świętami, by zdążyła urosnąć. To danie pięknie prezentuje się na świątecznym stole, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu. Należy ugotować jajka na twardo, przepołowić i wyjąć żółtko, które będzie podstawą farszu. Dodajemy do niego szynkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekaną rzeżuchę, musztardę i majonez. Utartą, aksamitną masę nakładamy na białka i gotowe!

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane na Wielkanoc są pyszną przystawką do śniadania wielkanocnego, jak i przed świątecznym obiadem. W przepisie pierwsze skrzypce grają pieczarki podsmażone na maśle z cebulką. Dodajemy do nich żółtko ugotowanych jaj, majonez i ucieramy na aksamitną masę. Farsz nakładamy na białka i ozdabiamy świeżymi kiełkami rzodkiewki. Niebo w gębie!

Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka w skorupkach są tradycyjnym daniem przygotowywanym specjalnie na święta wielkanocne. W tym przypadku jajka należy usmażyć na patelni z odrobiną masła. Wystarczy tylko delikatnie przepołowić ugotowane jajka w skorupkach (ostrym nożem), wyjąć je i wymieszać z koperkiem, majonezem i przyprawami. Następnie wkładamy farsz do skorupek i smażymy z bułką tartą. Przepis nie jest trudny w przygotowaniu, należy jednak zachować ostrożność podczas przepoławiania jajek, by skorupki nie pokruszyły się. Danie nie wymaga dodatkowych ozdób, można jedynie położyć jajka na liściach sałaty.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here