O czym należy pamiętać wybierając mięso?

0
707
O czym należy pamiętać wybierając mięso

Wybór mięsa jest trudniejszy niż może się to wydawać. Właśnie dlatego spora część konsumentów rzadko zwraca uwagę na to co wkłada do swojego koszyka. Ci bardziej świadomi swoich wyborów zakupowych, przykładają dużą wagę do jego wyglądu. Jasno-różowy, beztłuszczowy kawałek mięsa to docelowo najlepszy produkt. Czy aby na pewno?

Oto 5 kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę wybierając mięso:

1. Kolor

Barwa to ważny czynnik, który potrafi powiedzieć wiele o mięsie. Dobra wołowina nie powinna być zbyt jasna. Ciemny kolor, wahający się między czerwonym a brązowym to oznaka dobrego produktu. Gdy czerwone mięso jest zbyt ciemne, wcale nie musi to oznaczać, że zaczyna się psuć. Zbrązowiałe mięso mogło zmienić swój kolor przez wystawienie na działanie tlenu i dalej nadaje się do bezpiecznego spożycia. Mięso wieprzowe powinno mięć różową i rumianą barwę, a w przypadku dziczyzny jest to ciemny brąz. Kwestia drobiu jest mniej oczywista, gdyż dieta wpływa na jego kolor w dużo większym, niż w przypadku innych gatunków. Właśnie dlatego dobre mięso drobiowe może mieć różne odcienie.

2. Zapach

Nie każdy (nawet mięsożercy) jest fanem zapachu surowego mięsa. Z tego powodu większość osób nie używa węchu do oceny jakości mięsa. To błąd, gdyż to najłatwiejszy sposób, aby sprawdzić czy nie jest ono zepsute. Jak powinno pachnieć dobre mięso? Wyraziście! Im zapach jest intensywniejszy i bardziej aromatyczny, tym lepiej.

3. Zawartość tłuszczu

Czerwone mięso, które posiada białe plamki i smugi tłuszczu będzie delikatniejsze i o wiele bardziej soczyste (jednak nie koniecznie zdrowsze). Właściwość ta, to marmurkowatość mięsa, im jest ona drobniejsza, tym dany kawałek będzie smaczniejszy. Słynna wołowina Wagyu jest tak wysoce ceniona, właśnie ze względu na swoją wyjątkową marmurkowatość.

Zobacz także: Przepisy na burgery sprawdzisz na stronie https://braciabudnik.pl/przepisy/burgery – sprawdź dodatkowe informacje o ciekawych przepisach na burgery.

4. Czyste cięcia

Dobrym wyróżnikiem jakości mięsa jest sposób jego rozebrania. Wybieraj gładkie kawałki, które są jednakowej wielkości. Unikaj poszarpanych krawędzi, szczególnie przy zakupie drobiu. Drób o niższej jakość nie zawsze jest należycie rozebrany, przez to może zawierać fragmenty kości i stawów.

5. Struktura i konsystencja

Gdy uważnie przyjrzysz się czerwonemu mięsu, z pewnością zauważysz wyraźne włókna, z których się składa. Stopień ich ziarnistości bardzo wpływa na to, czy dany kawałek będzie delikatny, lub twardy. Gruboziarniste mięso, z wieloma włóknami mięśniowymi, będzie charakteryzowało się większą twardością, ale także bardziej intensywnym smakiem. Oznacza to, że będzie to idealny wybór do dań przyrządzanych na wolnym ogniu. Wybierając mięso na steki, postaw na mniejszą ziarnistość włókien, dzięki temu będą bardziej delikatne.

Jednak od samej struktury mięsa, ważna jest również jego ogólna konsystencja. Mięso każdego gatunku powinno być zwarte i jędrne. W przypadku wołowiny, także niezbyt wilgotne. Jeśli surowe mięso jest bardzo delikatne i sprawia wrażenie, że zaraz się rozpadnie. To prawdopodobnie jest niskiej jakości lub nie obchodzono się z nim należycie. Jeśli mięso jest lepkie lub bardzo śliskie, zdecydowanie należy minąć je szerokim łukiem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here