CIEMNE PIECZYWO – CZY KAŻDE JEST ZDROWE? SPRAWDZAMY

0
1970
ciemne pieczywo

Nazwa ciemnego pieczywa nie zawsze ma coś wspólnego z pieczywem pełnoziarnistym. Coraz częściej zdarza się, że chleb, który zdaje nam się być zdrowy jest tylko podróbką producentów. Najczęściej mąka z której zrobione jest pieczywo ciemne posiada karmel lub inne substancje zabarwiające je na brązowo. W taki oto sposób kupujemy produkt, który nie tylko nie jest zdrowy, ale również nie posiada żadnych wartości odżywczych. Co więc możemy zrobić by nie dać się oszukać?

Czy w ogóle wiesz, co jesz?

Każdy widząc w sklepie ciemne pieczywo myśli, że jest ono zdrowe. Oraz, że posiada właściwości odżywcze. Czyli na przykład błonnika, który pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Nie z jednego pieca, nie z jednej mąki

Powinniśmy zorientować się jakie typy mąki mamy do wyboru.

Mąka pszenna

typ 450 – mąka typu 450 najlepsze jest do wypieku tortów i ciast biszkoptowych
typ 500 – mąka nadająca się do pierogów, klusek, pizzy, ciasta kruchego i francuskiego
typ 550 – najlepsza mąka do wypieku ciasta drożdżowego
typ 750. 1400. 1850, 2000 –powinno się ją wykorzystywać do wypieku pieczywa
typ 2000 – to mąka razowa
typ 3000 – jest to mąka z przemielonego ziarna – bielma, okrywy i zarodka.

Mąka razowa

typ 550 –mąka żytnia jasna, idealna do wyrobu makaronów
typ 800, 1400, 1850, 2000 – mąki do wypieku pieczywa.

jak odróżnić prawdziwe ciemne pieczywo od fałszywego

Jak my dajemy się oszukać?

Część pieczywa ciemnego wcale nie jest zdrowa. Produkcja takiego pieczywa przebiega w taki sam sposób jak pieczywa białego. Jeśli chodzi jednak o pieczywo ciemne to do ciasta dodawany jest karmel. Nadaje to wypiekom brązową barwę. Pieczywo posypuje się również ziarnami i pestkami tylko po to, aby wyglądało jak pełnoziarniste. Jest to niestety oszustwo, ponieważ w rzeczywistości jest to biała mąka. Aby nie dać się oszukać powinniśmy zacząć czytać etykiety na pieczywie. Musimy zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki wykonano pieczywo. Takie pieczywo jest: wartościowe, dostarcza witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Chleb sporządzony z oczyszczonej mąki i z dodatkiem karmelu bardzo łatwo można poznać, będzie ono lżejsze i pulchniejsze niż prawdziwy chleb razowy. Skoro już wiemy, że nie każdy chleb ciemny jest razowym to musimy zaprzestać kupowania pieczywa w sklepach. Najlepiej wybrać się do piekarni, tam właśnie na pewno sprzedawca powie nam, który chleb jest najlepszy. Warto jest również wiedzieć za co płacimy. Posiadając już szczegółowe informacje dotyczące pułapek producentów, możemy wystrzegać się pieczywa, które tylko udaje zdrowe i pełnoziarniste.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here