Czosnek w ogródku

0
53
Czosnek w ogródku

Czosnek jest rośliną bardzo popularną w naszym kraju. Zawiera wiele substancji korzystnych dla naszej diety, aromat nadają mu związki siarkowe o nazwie anilina. To właśnie ta substancja odpowiada za wiele właściwości leczniczych czosnku. Dużo ludzi traktuje to warzywo jako naturalny antybiotyk, i ma to swoje uzasadnienie. Od lat wiadomo, że substancje zawarte w czosnku sprawiają, że wykazuje on właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Na przeziębienie stosuje się wstrętnie smakującą miksturę, w skład której wchodzi czosnek, miód i mleko. Nie ma chyba gorszego połączenia smakowego, ale moc lecznicza jest ogromna. Czosnek najlepiej hodować samemu w przydomowym ogródku, nie jest to roślina wymagająca, nie musimy poddawać jej specjalnym zabiegom fitosanitarnym ani agrotechnicznym. Na wiosnę po prostu wsadzamy pojedynczy ząbek i zasypujemy ziemią. Jak sadzić czosnek dowiemy się też z każdego podręcznika dla działkowiczów i ogrodników, ważne jest zachowanie właściwych odstępów między ząbkami. Spowoduje to, że nasza roślina będzie miała wystarczającą ilość miejsca żeby rozwinąć piękną główkę. Kwiaty czosnku pełnią rolę dekoracyjną, są kuliste i fioletowe. Torebka nasienna zawiera trójgraniaste nasionka, to je właśnie wysiewamy wprost do gruntu. Termin wysiewu powinien być uzależniony od pogody, która panuje. Zdecydowanie gleba powinna być ogrzana. Nie powinno już być przymrozków, w miarę potrzeby roślinę należy nawadniać. Na początku wzrostu musimy uważać na ślimaki, ponieważ mogą one całkowicie zniszczyć nasze wschody, w późniejszym okresie czosnek może być atakowany przez śmietki oraz przez wciornastki, te niewielki owady uszkadzają aparat asymilacyjny rośliny. W rezultacie prowadzi to do zaburzeń fotosyntezy i roślina nie rośnie. Nie trzeba wykonywać oprysków ze środków chemicznych, wystarczy spryskanie ziołami, na przykład wywarem z pokrzywy albo z lawendy i cebuli. Po paru miesiącach nasza roślina zawiąże główkę, możemy wtedy ją wyrwać i zacząć używać w kuchni podczas gotowania.

www.workshopofnature.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak obliczyć BMI

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here