Śledź w kilku odsłonach – sprawdź, jak go przygotować

0
373
Śledź w kilku odsłonach – sprawdź, jak go przygotować

Śledzie to niemal obowiązkowa potrawa, która powinna znaleźć się na wigilijnym stole, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować ją również na Sylwestra, imieniny czy inną okazję. Sprawdź, jak przygotować śledzie, które zachwycą wszystkich gości!

Śledzie po cygańsku

Śledź po cygańsku to doskonały przysmak dla miłośników ostrych smaków z nutką słodyczy. Idealnie sprawdza się na święta oraz wszelkie imprezy z rodziną i znajomymi. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, jednak należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ śledzie wymagają dwóch godzin moczenia i chłodzenia. Będziemy potrzebować poniższych składników:

  • WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek (1 łyżka)
  • filet śledziowy (400 g)
  • ogórek konserwowy (4 sztuki)
  • cebula (2 sztuki)
  • keczup (6 łyżek)
  • olej (4 łyżki)
  • musztarda (1 łyżka)
  • cukier (1 łyżka)

W pierwszej kolejności należy umyć śledzie, zalać zimną wodą i pozostawić na około jedną godzinę w chłodnym miejscu. W tym czasie kroimy ogórki i cebulę w kostkę, łączymy z keczupem, olejem, musztardą, przyprawą i cukrem. Śledzie kroimy w paski, układamy na półmisku, a następnie pokrywamy sosem. Śledzie po cygańsku najlepiej smakują schłodzone przez jedną godzinę w lodówce. W wersji łagodniejszej można sparzyć posiekaną cebulę wrzątkiem. Doskonale smakują podane z pieczywem jako przystawka lub przekąska. Warto trochę poeksperymentować z przepisem i dodać na przykład odrobinę rodzynek, co jeszcze bardziej podkreśli słodki smak dania.

Śledzie po japońsku

To oryginalny i prosty przepis, który warto serwować nie tylko od święta. świetnie smakuje, ale również zachęcająco wygląda. Przepis na śledzie po japońsku jest mało skomplikowany – wystarczy tylko przygotować następujące składniki:

  • Majonez Dekoracyjny WINIARY (4 łyżki)
  • filet śledziowy (4 sztuki)
  • śmietana (2 łyżki)
  • natka pietruszki (1 łyżka)
  • cebula (3 sztuki)
  • ogórek kiszony (1 sztuka)
  • jajko (4 sztuki)
  • groszek konserwowy (3 łyżki)

W pierwszej kolejności należy umyć filety, zalać zimną wodą i pozostawić na jedną godzinę w chłodnym miejscu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a jajka gotujemy razem z ogórkami pokrojonymi w plasterki. Następnie odsączamy filety, kroimy na kawałki i dodajemy na wierzch cebulę, plasterki ogórka, jajka i groszek. Majonez łączymy ze śmietaną, natką pietruszki i polewamy danie. Gotowe!

Śledź korzenny

Fani intensywnych, korzennych smaków z pewnością będą częściej przygotowywać to danie – nie tylko od święta. Będą potrzebne następujące składniki:

  • filet ze śledzia (6 sztuk)
  • Przyprawa w płynie MAGGI (1 łyżka)
  • miód (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (1 łyżeczka)
  • cebula (1 sztuka)
  • skórka pomarańczy do smaku
  • olej (190 ml)
  • cynamon mielony (1 łyżeczka)
  • goździki (5 sztuk)
  • ziele angielskie (5 sztuk)
  • nasiona kardamonu (0,5 łyżeczki)
  • anyż gwiazdka (1 sztuka)

W pierwszej kolejności należy uprażyć wszystkie przyprawy (oprócz cynamonu) na suchej patelni. Następnie ucieramy je w moździerzu i dodajemy cynamon. Śledzie kroimy na mniejsze części, mieszamy z miodem, przyprawą Maggi i sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w półplasterki i dodajemy do śledzi, razem z cienko pokrojoną skórką z pomarańczy. Całość mieszamy razem z olejem i przyprawami i odstawiamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują po 1-2 dniach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here