Piernik – ciasto idealne na chłodne dni. Jak je upiec?

0
1408
Piernik – ciasto idealne na chłodne dni. Jak je upiec?

Piernik to ciasto, które przeważnie przygotowujemy na Święta Bożego Narodzenia. Jednak warto je upiec również bez okazji, umilając sobie jesienne, pochmurne dni. W końcu to ciasto, które jest jednocześnie aromatyczne, delikatne i puszyste. Jak przygotować idealny piernik, aby zasmakował całej rodzinie? Podpowiadamy!

Piernik, który zawsze się udaje

Tradycyjny piernik powinien długo dojrzewać, jednak przygotowaliśmy wersję dla niecierpliwych. Pachnie czekoladą, przyprawami i wprost rozpływa się w ustach. Będziemy potrzebować następujących składników:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła
  • szklanka letniego mleka
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • konfitura lub dżem do przełożenia

W pierwszej kolejności należy połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sól i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski dodajemy mleko, roztrzepane jajka, masło oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. W zależności od naszego gustu można dodać posiekane orzechy lub rodzynki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni C. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, że piekarnik musi być dobrze rozgrzany. Piernik pieczemy około 40-50 minut do suchego patyczka. Ciasto powinno się studzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie już całkowicie zimne, kroimy wzdłuż na dwie części i przekładamy konfiturą lub sosem czekoladowym. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak piernika można posmarować go na wierzchu polewą czekoladową.

Piernik powinien pachnieć przyprawami korzennymi. Oczywiście można kupić specjalną przyprawę do piernika, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ją samodzielnie. Wystarczy tylko rozetrzeć w moździerzu 6 kulek ziela angielskiego, 1 gwiazdkę anyżu, 1 łyżeczkę pieprzu kolorowego, 1/2 gałki muszkatołowej, 1 niecałą łyżeczkę kolendry, 1/5 łyżeczki goździków, 2 łyżeczki imbiru oraz 4 łyżeczki cynamonu lub 2 kory. Więcej pysznych słodkości można znaleźć na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here