Czym przyprawić kaczkę

0
1747
czym przyprawić kaczkę

Praktycznie każdy kucharz ma swoje pilnie strzeżone sekrety. Wydaje się, że wszystko co potrzebne do stworzenia dobrej potrawy jest zapisane w książce kucharskiej. Absolutnie nie. Gdyby tak było wszyscy ludzie na świecie umieliby gotować i przygotowywać tylko i wyłącznie smaczne i pyszne dania. Dlaczego zatem mówi się, że ktoś jest doskonałym kucharzem i ma serce do gotowania, a druga osoba kompletnie nie radzi sobie w kuchni, pomimo, że czytają ten sam przypis w książce lub w internecie?

Nie wszyscy ludzie mają predyspozycje do bycia dobrymi kucharzami. Ale oczywiście prawda jest też taka, że gotowania można się nauczyć. Stąd obecność różnych kursów kulinarnych i szkół gotowania. Dzisiaj niekoniecznie trzeba iść do szkoły zawodowej i podejmować taką decyzję o swojej przyszłości już w wieku czternastu lat. Spokojnie można skończyć liceum, a nawet studia i dopiero w wieku dorosłym, będąc w pełni dojrzałym człowiekiem, zdecydować o karierze kucharza.

Słowo kucharz wydaje się nawet niektórym obraźliwe – lepiej nazwać się kreatorem smaków. Kreowanie smaków i stylów brzmi o wiele lepiej niż po prostu gotowanie. Kiedyś umiejętności kucharza można było nabyć w szkole zawodowej i zwykle na tym wszystko się kończyło. To czego człowiek nauczył się w Szkole Zawodowej, praktykował przez całe życie. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Kucharz ciągle próbuje nowych smaków. Z pewnością na świecie jest coś czego jeszcze nie próbował.

kaczka

Dobry kucharz powinien być otwarty na nowe kultury i podróże. Znakomity kucharz powinien próbować kuchni całego świata. Oczywiście kucharz może mieć swoją specjalność i specjalizować się na przykład w kuchni polskiej czy włoskiej albo azjatyckiej. Sekretem kucharza jest dobre doprawienie potrawy.

Wielu ludzi godzinami zastanawia się czym przyprawić kaczkę – kucharz takie rzeczy po prostu wie

Programy kulinarne obnażają niewiedzę i lekceważący stosunek kucharzy do swojego zawodu. Bardzo przykro jest na to patrzeć szczególnie kiedy jest się gościem restauracji. Brak odpowiedzialności ze strony kucharza za świeżość produktów i czystość w kuchni może narazić ludzi na utratę zdrowia lub życia. Tego typu obrazki są niezwykle smutne. Najgorsze jest, że faktycznie można komuś zaszkodzić. Kiedy gość przychodzi do restauracji oczekuje nie tylko tego, że ktoś poda mu potrawę na talerzu do stołu. Nie chodzi tylko o to aby samemu nie gotować.

Chodzi o to, aby zjeść coś innego niż w domu

Aby posmakować nowych smaków być może nowych kultur. Każdy wybiera się do restauracji z intencją, że zje specjalność szefa kuchni. Nade wszystko jednak ważna jest czystość i higiena w czasie przygotowywania posiłków Niestety wielu właścicieli restauracji nie rozumie, że powinni inwestować w dobre produkty, a wtedy sala gości będzie pełna. Wielu ludzi wciąż oszczędza na rzeczach na których nie powinno się oszczędzać. Chodzi przede wszystkim o czystość i higienę, a także świeże produkty.

Jeżeli gość będzie miał nieprzyjemności żołądkowe po wizycie w restauracji, z pewnością opowie o tym swoim znajomym i rodzinie, a w dzisiejszych czasach również nagłośni całą sytuację w mediach społecznościowych. Warto zdawać sobie sprawę z mocy jaką mają media społecznościowe w dzisiejszych czasach. Dobry kucharz to kucharz, który nieustannie się szkoli. Dobry kucharz jest krytyczny wobec swoich dań. Nie chodzi oczywiście o słuchanie każdej krytyki i wdrażanie w życie każdej usłyszanej uwagi. Zawsze jednak warto poprosić o opinię jakiegoś krytyka kulinarnego, aby usłyszeć szczery głos na temat jakości przygotowywanych potraw.

przyprawić kaczkę

Konstruktywna krytyka może tylko pomóc. Kucharz uczy się przez całe życie, jeździ po innych krajach, smakując dań innych kultur. Kucharz nie powinien bać się nowych smaków i połączeń. Zanim jednak poda nową potrawę gościom, powinien poważnie się nad tym zastanowić i być pewnym, że jest to dobry pomysł. Zarówno polska jak i włoska czy azjatycka kuchnia posiadają swoje sekrety. Takie właśnie sekrety są domeną niezwykłych kucharzy którzy potrafią powalić na kolana gości swoimi daniami.

Najgorsze co może być to dania mdłe, źle przyprawione. Jeżeli gość otrzyma takie danie w restauracji z pewnością nie będzie zadowolony. Kucharz musi być osobą z fantazją, jednak nie może być zanadto roztrzepany. Musi potrafić pracować pod presją czasu i opanować stres, który niejednokrotnie pojawi się na kuchni. Zadania stawiane przed kucharzem w ekskluzywnej restauracji są o wiele poważniejsze niż w zwykłych lokalach. Można budować swoją karierę od podstaw.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here